Winterpret is pas echt compleet met sneeuw en ijs!

 

 

Het is Winter!!!

De koudste periode van het jaar is weer begonnen. Buiten is het koud. Het is al vroeg donker. De dagen zijn kort.
Misschien valt er wel sneeuw en vriest het wel zo hard dat je kunt schaatsen. Op deze pagina vind je allerlei ideeŽn om volop plezier te maken in de koude wintermaanden.

Kleed je warm aan!

Zorg wanneer je naar buiten gaat dat je je kind goed aankleed. Trek het diverse laagjes over elkaar aan zodat de lucht tussen de laagjes opwarmt en je kind warm houdt.
 Zolang het warm blijft zal het ook plezier beleven.

Jippie, er ligt sneeuw!

Hoewel het niet ieder jaar valt is een winter toch pas een winter als het sneeuwt? Sneeuw heeft iets magisch voor kinderen. Wat houdt je tegen? Trek die jas aan en ga heerlijk buitenspelen met je kind!

SleeŽn

Met een slee kan je kind veel plezier beleven in de sneeuw. Het kan van heuveltjes af sleeŽn of lekker op de slee zitten terwijl jullie een wandeling maken.
Wat helemaal geweldig is, is door je mama of papa naar school of peuterspeelzaal gebracht worden op de slee.

Even een tip voor de ouders die ook nog een dreumes of baby hebben die al goed zelfstandig kan zitten, wanneer je je kind met een looptuigje vast klikt aan de slee kan het net als bij de eetstoel niet van de slee vallen. Wanneer er een ouder kind mee rijdt, doe je er slim aan die voor op de slee te zetten. Zo zit de jongste lekker veilig achter een grotere broer of zus. Mijn kinderen vinden het schitterend om zo door een winterlandschap getrokken te worden.

Sneeuwpret!

  • Maak een sneeuwpop. Leen een muts, een winterpeen, een paar donkere stenen, een sjaal en een bezem.
  • Houd een sneeuwballengevecht. Wie kan de meeste sneeuwballen tegen papa aan gooien?
  • Glijbanen maken voor de durfals die niet bang zijn om te vallen. (Let wel op dat je het doet op plaatsen waar geen mensen over hoeven die moeilijk ter been zijn.)
  • Maak engeltjes in de sneeuw door op de grond te gaan liggen en met je armen en benen heen en weer te bewegen over de grond.
  • Ga spoorzoeken in de sneeuw. Welke dieren hebben er in de sneeuw gelopen? Of waar lopen de sporen heen? In het bos kun je nog veel meer sporen vinden!

 

IJspret!

Wanneer het een tijdje flink vriest en er een stevige laag ijs op het water ligt kun je schaatsen. Let goed op de weersberichten daar vertellen ze tegenwoordig ook of het ijs al  betrouwbaar is. Wanneer je het te riskant vind om op natuurijs te gaan schaatsen kun je ook altijd uit wijken naar een schaatsbaan.

Wanneer je op natuurijs gaat schaatsen, neem dan een plastic zak mee waar je je schaatsen in doet. (Wanneer je dan je schaatsen aan doet op het ijs, kun je op die tas gaan zitten en houd je je billen droog.)

 

 

 

Wanneer je kind voor het eerst gaat schaatsen, kun je het speciale kinderschaatsen onder binden. Met twee ijzers eronder zodat het eerst kan leren schaatsen en pas later ook het evenwicht hoeft te bewaren.

 

 

 

 

Wanneer je niet zelf de hele tijd je kind vast wilt houden of wanneer je kind niet de hele tijd vast gehouden wil worden maar nog niet goed op de schaatsen kan blijven staan kun je ook een stoel of krukje gebruiken. Wanneer je kind even moe is, kun je ook je kind voortduwen op de stoel terwijl je kind uitrust.

Help de vogels een handje.

 

In de winter hebben de vogels minder te eten vooral als het gesneeuwd heeft. Wanneer je ze helpt voedsel te vinden kun je ze mooi bekijken. je kunt ze dan bekijken terwijl ze eten van vetbollen (die je eventueel ook zelf kunt maken) of van andere lekkere hapjes.

Je kunt je kind een mooie slinger van pelpinda's of popcorn laten rijden aan de draad.

Afhankelijk van de vaardigheid van je kind, kun je het dit zelf laten doen of haal je de naald er zelf door heen en schuift je kind het een stukje verder.

Leuke winterfilmpjes kijken?

Wil je na dat buitenspelen wat opwarmen met het bekijken van korte filmpjes? Klik dan hier om nog meer winterpret te beleven.