Puzzelen

 

 

Je kleuter puzzelt er vrolijk op los om alle indrukken van alledag op het juiste plekje in zijn of haar hoofd te krijgen. 
Wist je trouwens dat puzzelen en belangrijk stukje van de ontwikkeling van je kind inneemt?

Wat is een puzzel en wat leer je ervan?

Een puzzel is ontwikkelingsmateriaal dat je zowel thuis als op school terug ziet. Het helpt je kind met het leren: waar te nemen, te ordenen en te sorteren. Het zelfstandig bedenken van oplossingen voor problemen door je kind is van groot belang voor de verstandelijke ontwikkeling. Dit kan het leren door zelf een puzzel proberen te maken. 
Doordat er ruimte wordt geven voor zelfstandigheid en je kind weet dat het fouten mag maken, wordt de zelfstandigheid gestimuleerd. Een kind dat uit ervaring weet dat hij fouten mag maken, durft er voor uit te komen dat hij iets niet weet of niet kan. 
Kinderen vergroten hun ruimtelijk inzicht door te puzzelen. Ruimtelijke oriëntatie is één van de basiselementen voor het leren lezen, rekenen en schrijven. Maar door te puzzelen leert je kind ook oplossingsgericht denken, en leert het zich ook te concentreren en door te zetten wanneer het even niet lukt. Je kind leert omgaan met de teleurstelling als het niet lukt of heeft een succeservaring als het juist weer wel lukt. Vergeet ook niet de fijne motoriek die verbeterd wordt door het bezig te zijn met kleine puzzelstukjes in elkaar te passen. Je ziet dat het voor kinderen belangrijk is om te (leren) puzzelen.

Een puzzel maken is niet zo makkelijk als het lijkt. 

Wanneer je de stukjes van een puzzel in elkaar wil passen, moet je niet alleen begrijpen dat al die stukjes een onderdeel zijn van een geheel. Ook moet je scherp kijken welk stukje op welke plaats gelegd moet worden. Hiervoor is een behendigheid nodig om het stukje precies op de juiste plaats neer te leggen

 

 

 

Hoe help je je kind met het maken van een legpuzzel?


1. Begin met een puzzel met weinig stukjes. Het gaat erom dat een kind leert puzzelen, de hoeveelheid komt vanzelf als het eenmaal het puzzelen snapt.

2. Bekijk de puzzel als deze nog heel is. Kijk goed wat er staat en bespreek het plaatje.

3. Sorteer de puzzelstukjes. Hoekjes bij hoekjes, randjes bij randjes en alle overige stukjes bij elkaar. Let er op dat de puzzelstukjes met het plaatje naar de bovenkant liggen.

4. Leg de hoekjes in de hoeken, kijk eventueel nog naar het voorbeeld.

5. Maak de randjes.

6. Ga dan de middenstukjes invullen, werk daarbij van buiten naar binnen, zodat het telkens aan een bestaand stukje gelegd kan worden. 

7. Zoek stukjes die bij elkaar horen zodat er bijvoorbeeld een gezicht ontstaat of een ander duidelijk herkenbaar stukje uit de puzzel.

8. Bekijk samen het eindresultaat en complimenteer je kind voor de knappe prestatie.
Wanneer het erg vlot gaat kun je je kind uitdagen om eens een puzzel te maken van nog meer stukjes.


Zelf een puzzel maken

Je kunt ook zelf puzzels maken van leuke kaarten of foto’s.


Knip ze met een kartelschaar in stukjes en plak ze daarna op een papier weer tegen elkaar.

Wanneer je dit te veel werk vind of het te moeilijk vind, kun je bij heel veel online fotoservices foto's als puzzel af laten drukken.

 

 

 

 

Soorten puzzels:

Er zijn verschillende soorten puzzels:

  •   inlegpuzzels

  • legpuzzels

  • schuifpuzzels

  • vloerpuzzels

  • tangram

  •   3D puzzels

  • doolhofpuzzel

Enkele puzzels