Vier jij ook Koninginnedag?

 

 

 


Nederland viert op Koninginnedag de verjaardag van de Koningin. Op 30 april zijn in het hele land feesten en evenementen. Op Koninginnedag is de koningin niet echt jarig. Bij de troonopvolging op 30 april 1980 besloot koningin Beatrix deze dag in stand te houden als dag van aanvaarding van haar ambt als staatshoofd en inhuldiging als koningin der Nederlanden, en om haar moeder te eren. 


Fiets versieren

In veel gemeenten is het gebruikelijk dat jonge kinderen hun fiets mogen versieren en mee mogen fietsen in een lange stoet.
Bedenk samen met je kind hoe de fiets er uit moet gaan zien en bekijk wat mogelijk is. Wanneer je crÍpepapier gebruikt let er dan wel op dat wanneer dat nat wordt het vervelende vlekken kan geven.

Met een kleedje naar de vrijmarkt


Vaak is er ook een vrijmarkt. Grijp dan je kans en ga samen met je kind er heen om te kijken wat er allemaal te koop is. Of verzamel in de periode voor koninginnedag al het speelgoed waar niet meer meegespeeld wordt en wat je kind wil verkopen. 
Leg ook duidelijk uit dat het dan voor andere kinderen wordt en dat ze er geld voor terug krijgen waar zij dan zelf iets niets van kunnen kopen. Zo leren ze meteen omgaan met de waarde van geld.

Een Kroon hoort erbij!

Knutsel samen met je kind een leuke kroon die hij of zij op kan zetten tijdens koninginnedag. Je kunt het al heel simpel doen met papier. Maar je kunt ook een hele grote maken. Het belangrijkste is dat je kind trots is op de kroon die het zelf gemaakt heeft.

Vlag maken

Natuurlijk kun je de Nederlandse vlag en de oranje wimpel buiten hangen. Leg ook aan je kind uit waarom je de vlag uit hangt. 
Wellicht kun je ook nog samen vlaggen knutselen om in huis of voor het raam op te hangen.

Het Koninklijk Huis

Wanneer je kind er belangstelling voor heeft kun je je kind ook vertellen dat we in Nederland een koningin hebben. Dat ze Koningin Beatrix heet en hoe ze eruit ziet. Ook kun je in kindertaal uitleggen wat een koningin allemaal doet. 
Wist je dat op de site van het Koninklijk Huis er ook een speciaal gedeelte is voor kinderen?

 

 

 

Een filmpje van beeldbank voor je kleuter of peuter