Heeft jouw kind een (te) drukke agenda?

 

 

 

Een kleuter heeft vaak een (te) drukke agenda.

Diverse kleuters hebben zo veel te doen  Denk maar eens aan de zwemles, de dansles, afspreken, BSO of oppas, naar school en wie weet wat allemaal nog meer.

Een dag telt maar 24 uur en een week maar 7 dagen. Daar past lang niet alles in wat we soms zouden willen. Als volwassenen lukt dat al niet, maar bij kinderen al helemaal niet. Sommige ouders hebben het gevoel dat ze hun kinderen constant uitdagingen moeten aanreiken. Het feit dat ook spelen van groot belang is voor een kind, wordt dan helaas vergeten.

Natuurlijk hebben veel van die activiteiten en sporten een positieve invloed op je kind. Het is goed voor de sociale ontwikkeling; bieden mogelijkheden voor spel en oefening; ze bevorderen een goede (sport)mentaliteit, zelfdiscipline en probleemoplossend denken. Bovendien zijn ze vaak leuk om te doen!

Alleen moet je er niet in  overdrijven. Vermijd dat je kind er een te drukke agenda op na houdt of moet houden. Wanneer een kind het structureel te druk heeft , geeft je kind dat aan. Signalen die een kind geeft als het een te druk schema heeft zijn vermoeidheid en vage lichamelijke klachten en ook negatief gedrag.

Omdat een kleuter zelf zich niet van bewust is van het te drukke schema, is het belangrijk dat je als ouder de regie in handen houdt. Kies die  activiteiten voor je kind die rekening houden met de leeftijd, temperament, interesses en talenten van je kind. Zorg er voor dat het aantal activiteiten in verhouding is met wat je kind aan kan. Neem bijvoorbeeld één sport, twee middagen afspreken met een vriendje en houdt de rest leeg. Je kind krijgt dan voldoende tijd om ook tot rust te komen en zich zelf bezig te houden.

Wanneer je kind een  activiteit eigenlijk al helemaal niet wil doen, dan gaat de hobby helemaal zijn doel voorbij en neemt het enkel tijd in beslag die het kind beter aan iets anders kan besteden. Bekijk goed vooraf hoeveel tijd de uitoefening van een activiteit in beslag gaat nemen en of het op dagen plaatsvindt die passen bij het schema van je kind en van je gezin. Wil je dochter graag op dansles en je kunt kiezen tussen twee tijden, geef dan je voorkeur aan voor de tijd wanneer je kind het minst moe is.

Weekplanning zichtbaar ophangen

Wanneer je een weekplanner of kalender goed zichtbaar op hangt op een centrale plaats in het huis, is voor iedereen en dus ook voor je kind zichtbaar wanneer het wat gaat dan. Die voorspelbaarheid geeft rust bij het kind.  Als er ergens een open plaatsje is op de kalender , probeer dit dan ook open te houden!


Een voorbeeld kun je vinden door hier te klikken.

Onderschat het belang van ‘vrije’ tijd niet. 

Er moet ook voldoende tijd zijn om te relaxen, nietsdoen! Vergeet niet dat het kind ook de mogelijk moet hebben om ‘kind’ te zijn. 

Dus vrij spelen, fietsen, ravotten, muziek luisteren,… moeten allemaal tot de mogelijkheden behoren en dit op een zo vrij en ongedwongen mogelijke wijze natuurlijk.

 

Stel de juiste prioriteiten.

  School moet altijd eerst komen. Als je kind te moe wordt voor school, is het dringend tijd om na te zien of één of andere activiteit gestopt kan worden.

Trek de juiste grenzen en leer ‘nee’ zeggen. 

Als je kind al met allerlei activiteiten bezig is en nog een andere activiteit erbij  wil, laat het dan kiezen om of een van de activiteiten te stoppen en vervangen door de nieuwe.