Van eitje tot kikker

 

 

De lente maakt een einde aan de winterslaap. Kikkers komen uit hun winterslaap en zorgen voor nieuw leven in de sloot of vijver waar ze leven.

In maart zoeken kikkers een plekje in het water op hun eitjes te leggen. Een kikker komt voor het leggen van eitjes altijd terug naar de plaats waar zij zelf uit een eitje is gekropen.

De eitjes die kikkerdril genoemd worden zien eruit als kleine doorzichtige kraaltjes met een zwart puntje erin. Als het mannetje de eitjes bevrucht heeft kijken de kikkers er niet meer naar om.

Het duurt ongeveer vier maanden voordat een kikker helemaal uitgegroeid is. De ontwikkeling van ei tot kikker is erg interessant voor kinderen om te volgen. Dus trek er op uit met je kind en ga in de buurt eens op zoek naar een vijver of sloot waar je kikkerdril in ziet liggen. Zeker  zo tegen het einde van de maand maart kun je het vinden.

Wanneer je een plek hebt gevonden laat de kikkerdril dan lekker waar die is in plaats van dat je het meeneemt naar huis. Onthoudt de plek waar je het hebt gezien en kom regelmatig eens kijken hoe het er dan voorstaat met de kikkerdril of de kikkervisjes die er inmiddels zijn uitgekomen.

Let wel op dat je je kind nadrukkelijk verteld dat het altijd uit moet kijken in de buurt van een sloot of vijver zodat het er niet invalt. Maar ook dat je je kind keert dat wanneer je op zoek gaat naar dieren dat je dat stilletjes doet en uit kijkt dat de planten niet te veel beschadigen. 

Om de ontwikkeling van eitje tot kikker nog eens terug te bekijken, kun je er samen met je kind een fotoverslag van maken of je kind het laten tekenen.


Leuke boeken en spelletjes met kikkers