Het is vakantie en wij blijven thuis!

 

 

 

 

Tijdens de vakantie heb je als gezin tijd voor elkaar. Je brengt dan meer tijd samen door en onderneemt dingen. Geen last van eventuele stress van school of werk, maar heerlijk relaxen.

Veel gezinnen gaan een paar dagen of weken weg. Maar niet iedereen gaat weg en na de vakantie zijn er altijd nog een aantal weken die thuis doorgebracht worden.

Hoewel kinderen genieten van de vrije dagen die de zomervakantie hen biedt, gaat sommigen zich na een tijdje toch vervelen. Vooral ook als vriendjes niet thuis zijn.

Zorg dat je hoe dan ook een zekere structuur aanhoudt tijdens de dagen dat iedereen vrij is. Daar heeft je kind veel steun aan en voorkom je onnodige irritaties door vermoeidheid. Plan per week een aantal grote en kleine activiteiten in, een aantal rustige dagen. Dit kun je door middel van kleine tekeningentjes zichtbaar en dus overzichtelijk maken voor je kind.

Tekentang  

Wanneer je  naar een gebied met bossen en struiken gaat, vergeet dan niet om een tekentang mee te nemen!

Controleer uw kind aan het eind van iedere dag even of het geen teken heeft. Wanneer het wel een teek heeft, verwijder deze dan met de tekentang.

De teek alleen met een speciale tekentang of tekenlepel verwijderen, aangezien er anders een risico is dat de teek zichzelf leeg maakt en het risico op de Ziekte van Lyme verhoogt.

Dagtripideetjes

Klik hier voor leuke ideetjes voor een dagje uit.

Tips om te doen:

  • T-sirts verven 

 Koop een simpel wit t-shirt. Laat je kind het t-shirt versieren met textiel-stiften.

  • Bakken

 Ga met je kind(eren) een vakantietaart bakken of zandkoekjes.

  • Knutselen of tekenen

  • Karweitjes 

 Maak een lijst van karweitjes die je kinderen leuk vinden om te doen. Bijvoorbeeld het bij elkaar zoeken van sokken. Je kunt er een wedstrijd van maken: wie de meeste paren vindt krijgt een prijs. Is je zoon of dochter 'autogek', laat hem dan de auto wassen (en die van de buurman). 

  • Waterballonnengevecht

 Waterballonnen gooien. Gooi een met water gevulde ballon naar elkaar toe. Maar pas op als de ballon klapt ben je nat!

  • Een tent in de tuin 

Zet een tent op in de tuin of bouw een hut. Gebruik lakens, karton, of planken. Wanneer het weer en de situatie het toelaat, is het natuurlijk ontzettend leuk om een nachtje slapen in hun eigen tent of hut.

  • Familiefilmmiddag of -avond 

Plan een familiefilmmiddag of -avond. Kies, leen of huur een dvd/video, maak popcorn en speel bioscoopje. 

 

 

 

 

(Voor)leesboeken

Ook tijdens de vakantie is het heerlijk om te lezen of om voorgelezen te worden.

Vergeet dus zeker niet enkele boeken mee te nemen.

 

 

Plakboek

Neem een leeg plakboek. Tijdens de vakantie kan je kind er dingen in tekenen die het gedaan heeft en er bijvoorbeeld dingen bij plakken als plaatjes uit foldertjes of toegangskaartjes.

Later kun je er dan enkele foto's bij plakken en zo heeft je kind een leuke herinnering aan de vakantie. Eventueel laat je je kind tijdens  vakantie ook een paar foto's maken vanuit zijn/haar perspectief.

 

 

 'Ik-verveel-me-pot'

 Versier een leuke glazen pot. Stop in de pot papiertjes met daarop ideeŽn voor  activiteiten. 
De ideeŽn kunnen bestaan leuke dingen en maar ook uit karweitjes. 

Verveelt je kind zich,  laat hem of haar een papiertje trekken en de genoemde activiteit uitvoeren.