Er zijn diverse leuke dingen te doen voor Kerst

 

 

 

Rond Kerst kun je een heleboel leuke dingen doen met je kind. 

Zeker in de kerstvakantie als het buiten koud en guur is kun je binnen heerlijk met je kind bezig zijn in die gezellige kersttijd. 
Ook hier zal je kind weer  ongemerkt allerlei dingen leren. Op deze pagina vind je een verzameling aan ideeŽn die je met je kind kunt doen.

 

 

Samen de kerstboom versieren

 

 

 

Kinderen vinden het helemaal geweldig als ze samen met papa of mama de kerstboom mogen uitzoeken. Geef je kind eventueel het geld zodat het mag betalen en echt het gevoel krijgt samen de boom gekocht te hebben.

Daarna zal het graag willen assisteren bij het neerzetten van de boom in de huiskamer en als mooie afsluiter natuurlijk de boom samen optuigen. 

Wanneer je bang bent dat de ballen eraan zullen gaan wanneer je je peuter/kleuter laat helpen is het een optie om voor onbreekbare ballen te gaan. Wanneer je dat niet wil kun je je kind alleen die dingen laten ophangen die niet stuk kunnen.

 

 Wat is een mooie boom?

Wanneer je als ouder een gelikte boom wil en niet zo'n bonte die je kind waarschijnlijk wel mooi vind, kun je mits je voldoende ruimte hebt ook twee bomen optuigen. Een zoals jij die graag wil en een voor je kind(eren).
Maakt het je niets uit dan kun je samen kiezen hoe de boom eruit komt te zien. Zodat iedereen er iets in heeft wat hij/zij leuk vindt.

Een kerstkaart maken.

Ieder jaar worden er weer duizenden kerstkaarten verstuurd via de post of via de mail.
Wat je kunt doen is zelf kerstkaarten knutselen of je kind kaarten voor familie of goede vrienden laten knutselen.
Via de mail zijn het vaak foto's die gemaakt worden. 
Deze fotokaarten kun je ook ook af laten drukken en eventueel er daarna nog een persoonlijk tintje aangeven.
Enkele voorbeelden van hoe je dat kunt doen, zie je hier.

Oude tradities of juist nieuwe?

Of je oude (familie-)tradities wil volgen of juist niet is iets wat je met je gezin zelf moet bepalen. je moet doen waar jullie je het prettigst bij voelen. Misschien kun je zelf een kersttraditie verzinnen binnen je gezin. Iets wat je allemaal leuk vinden om te doen.

Enkele suggesties:
* een wandeling door het bos of door het dorp of stad en dan naar de kerstverlichting kijken bij de huizen.
* ieder jaar mag ieder gezinslid ťťn nieuwe kerstbal uitkiezen voor in de boom
* een kleinigheidje kopen of maken voor iemand die je erg lief vindt.
* een lekkernij maken die met kerst gegeten wordt

Kleed de tafel leuk aan

Dat kun je doen door allerlei knutsels te maken die op tafel gebruikt worden. Denk aan kandelaars, onderzetters, servetringen, placemats, menukaartjes of naamkaartjes.

 Geen idee hoe je dat maakt? Klik dan hiervoor uitleg!

 

De tafeldekken is ook leerzaam

De tafeldekken voor het kerstdiner is ook weer een activiteit die je door je kind kunt laten doen en waar het ongemerkt iets van kan leren. 
Een paar ideeŽn zijn:
* Tel hoeveel personen er aan tafel komen te zitten. Wat heb je allemaal nodig voor die personen? 
* Laat je kind helpen met de aankleding
* Is er een gerecht wat je kind kan maken of waarbij het kan helpen?

Lekkere kerstrecepten

Wat is er nu leuker dan samen met je kind allerlei lekkernijen maken voor op de Kerst?

Voor diverse recepten kijk hier!

Voorlezen van kerst verhalen 

Naast Het Kerstverhaal zijn er nog tal van andere verhalen geschreven al dan niet met een religieus tintje eraan. Er is keuze uit korte verhaaltjes, prentenboeken, lange verhalen. 

Enkele suggesties

 

 

 

Kerstversieringen zijn leuk om zelf te maken

Voor een kind is het schitterend als het de kerstversieringen mee mag ophangen. Helemaal bijzonder wordt het als het ook versieringen mag maken en die komen dan ook nog eens in huis te hangen of te staan. Van diverse voorbeelden kun je een foto zien door hier te klikken.

Enkele suggesties:
Kerstballen versieren
Tegenwoordig kun je in heel veel winkels onbreekbare kerstballen kopen voor weinig geld. Wanneer je die kerstballen met je kind gaat versieren creŽer je unieke ballen die niemand anders heeft. Je kunt dat met allerlei materialen doen. te denken valt aan glitters, stickertjes, lintjes, vloeipapier, crÍpepapier, stukjes papier, etc.

Kerstballen maken van oude cd's
Oude cd's of cdroms kunnen veel knutselplezier opleveren. De mooie glimmende kant laat je even voor wat het is. De ander kant kun je mooi versieren met papier, kerstslingers, glitters, etc. Zo krijg je grote ballen die je kunt ophangen. Wanneer er dan ook nog licht op schijnt zie je op de glimmende kanten nog allerlei mooie kleuren

Kerstslingers maken
Wie heeft het vroeger niet gemaakt. Slingers maken van (vlecht)stroken door er lusjes van te maken en die lusjes aan elkaar maken. Door de keuze te maken van de te gebruiken kleuren maak je vrolijke of juist "stijlvolle" slingers. 

Windlichtjes
Neem een klein glazenpotje (bijvoorbeeld een babyvoedingpotje) en beplak het met vloeipapier. Wanneer er later een brandend waxinelichtje in geplaatst wordt geeft het een mooi totaal beeld. Je kunt er voor kiezen om het vloeipapier te scheuren en zo alle stukjes op te plakken. Je kunt ook figuren uitknippen en die plakken op het glas. Zet na afloop het windlicht gezellig op tafel en steek het kaarsje aan.
Je kunt dit ook doen met glasverf.

Kerststerren 
Bij kerst horen ook sterren. Je kunt sterren knippen of prikken en versieren en dan in de boom hangen. Een ander leuk idee is om ze voor het raam te hangen in verschillende groottes. Eventueel kun je ook nog een kerstwens op de ster schrijven of tekenen.

Kerststukje
Je kunt een heel mooi kerststuk kopen. Maar zeg nu zelf een eigen gemaakt kerststuk heeft toch ook wel wat. Je kunt het zo groot maken als je zelf wil.

Kerstengeltjes
Naast ballen of sterren kun je ook andere kerstfiguren knutselen. Zo valt te denken aan engeltjes, kerstmannen, eventueel figuren uit de kerststal. 

Kerstmemory
Zoek diverse plaatjes van kerstbomen, kerstballen, kaarsen, engeltjes etc. Zorg dat je er overal twee dezelfde van hebt. Maak kaartjes die allemaal van hetzelfde formaat zijn. Plak ze naast elkaar op inpakpapier. Aan de andere zijde plak je de plaatjes die je verzameld hebt. Tenslotte plastificeer je de kaartjes en heb je een origineel Kerstmemory.

Onderzetters
Van strijkkralen kun je leuke onderzetters maken voor op de tafel bij de Kerstbrunch.

Kerstschilderij
Een leuk kerstschilderij maak je op  een canvas en is leuk om als grote kerstkaart aan opa'en oma's te geven.
Hoe je dat maakt? Kijk op Kerstboom schilderen met je handen

Hele grote kerstballen maken
Je kunt van papier-machť grote kerstballen maken die je als decoratie in huis kunt gebruiken. Hoe je die maakt kun je hier lezen.

 

Voor nog meer hele leuke kerstknutsels, 
kijk op Leuke Knutselideetjes voor Kerst .

Kerstliedjes zingen

Voor het saamhorigheidsgevoel is het natuurlijk ook altijd erg gezellig om samen kerstliedjes te zingen of te luisteren. Teksten van diverse liedjes kun je hier vinden.

  Leuke korte kerstfilmpjes  om samen met je kind te bekijken.

  Tenslotte wens ik je 

Fijne Kerstdagen 

en 

het beste voor het nieuwe jaar!