Spelletjes met je handen

 

Cijfers voelen

Voor de wat oudere kleuters die de cijfers al beheersen kun je ook op een ministec-plankje een cijfer maken en je kind laten raden welk cijfer je hebt gemaakt. Dit kun je ook met klei doen of met schuurpapier.

 

Met je handen kun je een heleboel dingen doen en maken. Je kunt er tekeningen mee maken, kraaltjes rijgen, kleien, jezelf aankleden. 

Je kunt er ook een heleboel spelletjes mee doen. Hier een aantal ideetjes.


Schaduwspel

Dit spelletje kun je samen met je kind doen. Zorg dat het donker is in de kamer. Je kind schijnt met een zaklamp op de handen jou, let op wel richting de muur. Jij maakt dan schaduwdieren en je kind raad wat voor dier het is. Misschien kan het zelfs de dieren wel namaken.

Knuffelen & Aaien

Met je handen kun je ook knuffelen met papa en mama of met een knuffel. Dieren kun je aaien met je handen. Voel ook maar eens dat dat allemaal weer anders aan voelt.

 

Ik geef hier nu een paar voorbeeld maar er zijn er natuurlijk nog veel meer te bedenken.

Heb je nog een leuke die je wil delen? Stuur die dan naar mij door hier te klikken en dan zet ik die erbij.

Voelspelletje

Een leuk voelspelletje is als je in een afgesloten doos twee gaten hebt gemaakt waar de handen in moeten. In het midden leg je dan iets neer wat de ander moet proberen te raden door te voelen. Eerst laat je makkelijk te raden voorwerpen of speelgoed raden. Daarna kun je het steeds moeilijker maken.

Ook kun je het in thema doen. Bijvoorbeeld allemaal dingen die je kunt eten laten voelen of een verrassing laten voelen die opgegeten mag worden als je het goed hebt geraden.

Bij een griezelfeestje kun je bijvoorbeeld nepspinnen in de doos stoppen of koude macaroni of spaghetti zodat het lijkt alsof je wormen voelt.

 

 

 

 

 

 

 

Vingerpoppenkast.

Er zijn speciale poppenkastpoppetjes die je over je vinger doet, vingerpoppetjes genaamd. Daar kun je hele poppenkastverhalen mee spelen, maar ook versjes kun je opzeggen met behulp van vingerpoppetjes.

Bijvoorbeeld:
“Naar bed, naar bed” zei Duimelot (duim)
“Eerst nog wat eten”zei Likkepot (wijsvinger)
“Waar zal ik dat halen?” zei Lange Jan (middelvinger)
“Uit grootvaders kastje”zei Ringeling (ringvinger)
“Dat zal ik verklappen” zei het Kleine Ding (pink)

Vingerafdrukken maken


Bekijk met je kind eens goed de vingertoppen. Zie je dat er allemaal verschillende lijntjes opstaan. Zie je dat ze op jouw vingers weer anders zijn dan van iemand anders?

Met inkt of dunne verf kun je leuke vingerafdrukken maken. Door zo met je vingers te stempelen kun je ook mooie schilderijtjes maken.