Tips voor een lange autoreis met je kind.

 

 

 

 

Hieronder zijn een heleboel ideetjes verzameld die het maken van een lange autoreis makkelijker kunnen maken. Zodat het voor iedereen een leuke reis is. De allerbelangrijkste tip is toch wel dat je uitgerust aan de reis begint en voldoende rust neemt onderweg. Op die manier kun je zelf ook meer hebben dan wanneer je al moe bent.

Liedjes (fout) zingen

Liedjes zingen waarbij je de tekst enigszins aanpast. Effect: je wordt verbeterd, waarna je samen met kind de liedjes correct gaat zingen.

Drie maal drie is negen, met leuke liedjes van school en oude liedjes van vroeger.

Tekenen met whiteboardstiften

Tekenen is altijd een populaire bezigheid. Er bestaan viltstiften voor op whiteboards, die zijn vrij eenvoudig weer uit te vegen, maar houden wel op glas. Laat ze met die stiften tekenen op de zijramen, spannend en leuk! Doekje meenemen om weer uit te vegen en er kan weer opnieuw getekend worden.

Autopoppenkast

Voer een poppenkaststuk op vanachter de voorstoel voor het publiek op de achterbank. 

Een beer of pop van de kinderen kan met een beetje fantasie prima dienst doen in leuk poppenspel: "Pop gaat op vakantie en beer ook." 

Wanneer je niet gedraaid wil zitten, kun je ook gewoon bij de kinderen op de achterbank je stuk opvoeren. 

Routekaart voor de kinderen.

Je maakt (eventueel met de kinderen) voor vertrek een routekaart. Daarop teken je herkenningspunten (bijvoorbeeld opvallende gebouwen of bekende plaatsen) en rustpunten (al dan niet met speelruimte).

Zo kunnen kinderen zien hoever je bent en hoever er nog gereden moet worden.

Ook kun je op de routekaart aangeven waar er wat gegeten en gedronken zal worden en waar een toilet wordt bezocht.

Het is natuurlijk ook leuk als de kinderen er zelf eventueel dingen bij kunnen tekenen als ze iets opvallends hebben gezien of iets leuks hebben meegemaakt.

 

 

 

 

Plankje met potloden

Maak een houten plankje (niet te dik) dat over de zijranden van het autostoeltje of stoelverhoger past. Met  aan de onderkant aan beide kanten een latje om het een beetje "schuifvast" te zetten.
In de potloden maak je aan de uiteinden een heel klein gaatje geboord en ook een groter gat aan de bovenkant van het bord. Door ieder potlood een touwtje en dan vastmaken aan het bord. Zo kunnen de potloden niet vallen en kan het kind heerlijk blijven kleuren.

Korte Spelletjes:

  • Een dier noemen wat begint met een bepaalde klank.
  • Tellen hoeveel vogels je onderweg ziet.
  • Tellen hoeveel auto's je van een bepaalde kleur ziet verschillende je ziet.
  • Wie het eerst een woord leest dat begint met een A.
  • Pas op voor het 'rode monster', kinderen duiken weg en tellen tot tien als er een rode auto voorbij komt, heel leuk en plezier verzekerd. 
  • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.
 

 

 

 

Auto Bingo

Maak twee of meer verschillende bingokaarten met daarop dieren en dingen die je onderweg tegenkomt. De kinderen kunnen de plaatjes aankruisen als ze een van de onderwerpen zien. 
Wie het eerst AUTOBINGO roept heeft gewonnen.

Neem op tijd pauze

Houd je aan vaste pauzes. Bijvoorbeeld om de twee uur stoppen en de kinderen even lekker laten uitrazen in een speeltuintje of als die er niet is, even lekker heen en weer rennen met papa of mama op de stoep van de parkeerplaats. 

 

Verrassingstas

Een verrassingstas in de auto erg handig. 
Een tas aan de voorstoel met speeltjes/boekjes waar ze zelf bij kunnen. Deze is voor ieder kind gevuld met eigen speeltjes en misschien ook nog een paar cadeautjes. Deze mogen ze onderweg uitpakken.
Tips voor cadeautjes : speeltjes voor de vakantie of een soort verrekijker voor onderweg.

De bekende speeltjes en boekjes kun je vooraf met de kinderen uitzoeken en in de tas stoppen.

Regelmaat van thuis 

 Probeer het gewone ritme van thuis aan te houden wat betreft eten/drinken/fruit e.d. (vooral bij kleinere kinderen). Dat geeft de kinderen een fijne regelmaat waardoor er rust komt omdat doorgaan in het bekende ritme.

 

 

 

Voorlezen

Voorlezen kan ook in de auto! Heerlijk luisteren naar een verhaal wat papa of mama voorleest. Wanneer je als ouder misselijk wordt van lezen in de auto kun je natuurlijk ook voor luisterverhalen op cd kiezen.

Armbandjes vingerhaken

Laat de kinderen armbandjes vingerhaken.Neem een draad van wol of katoen, eventueel met verschillende kleurtjes.
 

Vlekkenpaard - Hond

Een heerlijk spelletje als je even rust in de tent wil.

Wanneer je een gevlekt paard ziet, moet iedereen zijn mond dicht houden en mag er geen geluid uit komen.
Er mag weer gepraat worden als iemand een hond ziet.

Muziek in de auto

Draai muziek die de kinderen leuk vinden maar jij als ouder ook.